Paylaş |
|
Tweet |
Midede mikrop olması, mide asitlerinin fazla olması ve ağrı kesici kullanımı mide ülserine neden olur. Mide ülserine bağlı komplikasyonlar oluşabilir. Bu komplikasyonlar nedeniyle mide kanamaları meydana gelebilir.
Mide kanamaları esnasında ağrı duyulmayabilir. Özellikle ağrı kesicilere bağlı mide kanamalarında, ağrı duyulmaz, kanama meydana geldiği dışkıya bakılarak anlaşılır.
Eğer dışkı parlak katran renginde ve çok pis kokuyorsa bu mide kanaması belirtisidir. Bazen de kanama azdır, dışkıya bakıldığında kan görülmeyebilir. Bu durumda gizli kanama olabilir. Sindirim sisteminde meydana gelen bir kanamanın dışkıda fark edilebilmesi için en az çay bardağının 3/4 ü kadar kanama olması gerekmektedir.
Mide kanaması geçiren kişiler kusarlarsa kusmukları kahve telvesi şeklinde olur. Bu renk kanın mide asidiyle birleştiğini işaret eder. Bu renkte olmayan kusmalar, yemek borusunun zorlanması sonucunda farenksten geliyor olabilir. Alkoliklerde veya gebeliğin ilk haftalarında kusmukta görülen kan mideden değil yemek borusundan geliyordur.
Mide kanaması fazla ise midede bulantı hissedilir. Bulantıya bağlı kusma olabilir. Mide kanaması birden değil de yavaş yavaş oluyorsa kişi herhangi bir bulantı veya ağrı hissetmeyebilir. Az veya sürekli olan mide kanamaları dışkı testi ile veya kişinin sürekli halsiz hissetmesi ile anlaşılır.
Bir anda gelişen şiddetli kanamada hasta yaşadığı hadise nedeniyle yere düşer, kendini kötü hisseder ve kusar.
Sindirim sisteminde bir kanama olursa bu yemek borusundan, mideden, oniki parmak bağırsağından veya bağırsaklardan kaynaklanıyor olabilir.
Mide kanamasının en sık sebebi ülser yaraları, ikinci ise mide iç yüzeyinin erozyona uğraması ve romatizma ilaçları gibi bazı ilaçlar sebebiyle burada kanama meydana getirmesidir.
Mide kanaması belirtileri kanamanın miktarına bağlıdır. Uzun süreli kanamalarda kansızlık belirtileri olur. Bir çay bardağını geçen kanamalarda dışkı rengi katran rengine döner. Simsiyah ve parlaktır. Mide kanaması daha da şiddetli ise renk vişne çürüğüne döner, kıvam cıvıklaşır, şekilsiz bir hal alır.
Mide kanamasında miktar fazla olup mide birden bir kanla dolarsa bulantı ve kusma olur. Kusmuğun rengi kahve telvesi gibi olur.
Eğer miktar fazla ise yani 500 ml’den fazla kanama olursa kişide ayağa kalktığında baş dönmesi, kendini kötü hissetme, terleme içinin geçmesi, kanama 1,5 litreyi geçtiğinde ani şuur kaybı ve bayılma nöbetleri olur.
Ağrı, yanma, ekşime, şişkinlik gibi şikayetlerin uzun sürmesi nedeniyle gastroskopi indikasyonu gerekir.
Mide kanaması için yapılacak gastroskopi, şikayetten itibaren 24 saat içinde yapılması gerekir. Mide kanamalarının yüzde yirmisi çok ciddi olabilir. Gastroskopi ile kanamanın yeri görülebilir ve müdahale edilebilir. Terapatik denilen kanamayı durdurucu işlemler yapılabilir.
Mide kanamasının tedavisinde en önemlisi midenin neden kanadığının bilinmesidir. Eğer mide kanamasının nedeni mide asitleri ise mide asitlerini azaltıcı ilaçlar verilir.
Midede helikobakter pylori mikrobu varsa ve mide yaraları bu nedenle oluşmuş ise antibiyotikle bu bakterinin tedavisi yapılır.
Mide kanaması kanser ise cerrahi yolla, kanama damarlardan kaynaklanıyorsa endoskopik bantlama yoluyla tedavi yapılır.
Özetle mide kanaması tedavisi ya ilaçla yada cerrahi yolla yapılır. Mide kanaması için hastaneye gidildiğinde hasta ağızdan beslenmez, damardan beslenir. Kanama devam ediyorsa kanama çevresine yapılan enjeksiyon tedavisiyle kanama durdurulur.